Friends

Sabtu, 30 April 2011

Reasons Why Sweet To Be Single



Tidak berteman? Rasa sunyi? Usah harungi detik bersendirian dengan perspektif pesimistik. Berikut adalah antara alasan mengapa single ROCKS!!!

1. Bebas dan berdikari

Jika terasa ingin membeli belah, jangan fikir lama-lama. Dengan kebebasan yang ada, anda boleh membuat apa sahaja yang anda suka, sama ada menonton wayang romantiks seorang diri atau ke salun kecantikan. Jika teringin mencuba stail rambut baru, pergilah ke salun dan dapatkan nasihat. Bukan sahaja kebebasan ini dapat memberi anda ruang untuk mebuat perkara yang diinginkan, anda juga dapat berkenalan dengan lebih ramai rakan baru tanpa perlu risau boyfriend berasa cemburu.


2. Jadi rakan yang baik

Sememmangnya tanpa kekasih di sisi, anda mempunyai banyak masa berkualiti bersama rakan-rakan. Anda boleh ke spa bersama-sama dan mengadakan parti di rumah. Bukan sahaja mengeratkan hubungan malah memberi peluang mengenali diri dan rakan. Detik yang dikongsi bersama boyfriend ke padang bola atau futsal boleh digantikan dengan membuat aktiviti yang lebih berfaedah dengan rakan baik.

3. Lebih banyak masa berkualiti di rumah

Ibu bapa sering terasa keseorangan apabila anak gadis sudah besar dan mempunyai boyfriend terutamanya apabila anak-anak sudah bekerja dan mempunyai rumah sendiri. Kalau single, lebih banyak masa boleh diluangkan bersama mereka di rumah. Sama ada makan malam bersama atau berbual-bual di hujung minggu cukup bermakna kepada kedua-dua ibu bapa anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membantu ibu mengemas rumah atau menolong ayah mencuci kereta. Hubungan kekeluargaan akan lebih erat.

4. Kuat keuntungan dengan part-time

Dengan banyak masa terluang, anda boleh membuat kerja part-time. Bukan sahaja memberi wang lebih malah berpeluang berkenalan dengan orang baru. mungkin anda bertuah bertemu teman baru yang berkongsi minat yang sama.

5. Jimat kos

Bila berdating, perbelanjaan akan meningkat. Bila single, perbelanjaan boelh dijadikan simpanan dan digunakan untuk aktiviti yang diinginkan seperti melancong ke luar negara dan membeli komputer riba baru. Anda boleh memilih untuk makan fast food dan pulang ke rumah menikmati makanan ibu. Bukan itu sahaja, anda tidak perlu keluarkan bajet untuk hari2 speselseperti hari kekasih, ulang tahun dan sebagainya.

6. Kurang beban tanggungjawab

Anda tidak perlu risau sama ada rakan-rakan boyfriend sukakan anda atau tidak. Anda juga tidak perlu risau sama ada ibu bapabya mempunyai impresi positif terhadap anda. Dengan menjadi single, anda hanya perlu bertanggungjawab pada diri sendiri. Segala keputusan terletak di tangan anda dan tak rasa gusar atau bimbang sama ada ia akan merisaukan boyfriend anda.

Isnin, 25 April 2011

Sebab Hubungan Tidak Mampu Bertahan


1. Menipu

Menipu adalah "pembunuh" utama dalam sebuah perhubungan. Ia umpama ledakan gunung berapi yang meletus hebat. Ada yang menipu untuk "menyelamatkan" sebuah perhubungan, namun mereka tidak mahu hati pasangan terluka. Sesetengah orang tidak dapat menerima bahawa hati mereka telah dipermainkan.

2. Harapan / Kebebasan

Ada pasangan meletakkan harapan yang sangat tinggi kepada pasangannya malah mereka bergantung penuh kepada pasangan. Ada lelaki menyukai hal ini tetapi ada juga yang sebaliknya. Di sinilah timbulnya konflik yang mungkin menyebabkan hubungan terputus di tengah jalan. Ada pula lelaki yang inginkan kebebasan, tetapi dikongkong. Hal-hal beginilah membuatkan perhubungan tersekat.

3. Terlalu Memikirkan Aspek Perkahwinan

Perhubungan yang sihat biasanya berlangsung dalam suasana yang sangat harmonis. Ia perlu diisi dengan kasih sayang dan sikap saling memahami. Bila semua ini ada barulah perhubungan boleh sampai ke peringkat serius. Tapi sesetengah wanita, yang baru saja berkenalan terus saja mengharap akan ia berakhir dengan perkahwinan. Mereka takut jika perhubungan dijalinkan hanya sia-sia sahaja. Jadi kalau timbulnya konflik ini, perhubungan boleh menjadi putus.


4. Mengungkit Hal Yang Lalu

Menjadi kepantangan bagi sesetengah orang untuk mengungkit hal-hal yang lepas. Apatah lagi jika mengungkit akan kekasih lama. Belajarlah dari kesilapan, jangan mengungkit kisah lalu kalau anda sayangkan perhubungan.

5. Berbeza Pendapat

Dalam menjalin sebuah perhubungan, perbezaan pendapat memang sering terjadi. Kita mempunyai idea yang berbeza dengan pasangan dan hal-hal inilah yang membuatkan pasangan sering berbalah. Ada yang mempunyai cita-cita tetapi tidak dapat ditunaikan hanya kerana pasangan tidak mengizinkan. Itu adalah antara perkara yang boleh membantutkan sesebuah perhubungan.

6. Status Yang Tinggi

Ada sesetengah pasangan sangat gembira dengan perhubungan yang dijalinkan. Mereka sangat bahagia namun ada sesetengahnya begitu mementingkan status diri. Mereka memilih pasangan yang dirasakan sangat sesuai dengan diri mereka.

7. Hal-hal Yang Menyakitkan Hati

Ada perkara yang dibuat oleh pasangan memang menyakitkan hati. Malah sanggup melakukan hal-hal bodoh semata-mata mahu menyakiti hati orang lain. Jadi kalau inilah yang terjadi, hubungan anda pasti tidak akan bertahan lama.

8. Kehidupan Yang Sangat Mendesak

Ada sesetengah pasangan memang suka menyusahkan pasangannya. Mereka sering memberikan masalah dengan membuat pelbagai perkara hingga ia menyakiti hati pasangan. Kehidupan yang sangat terdesak ini adakalanya membuatkan perhubungan tidak berlangsung dengan baik.

9. Kawan-kawan dan Keluarga

Tidak mustahil, kawan-kawan dan keluarga juga boleh membuatkan sebuah perhubungan menjadi tidak stabil. Pengaruh dari kawan-kawan dan keluarga boleh mempengaruhi keputusan. Jangan salah sangka, orang yang anda sayang pun boleh terlepas dari tangan jika keluarganya tidak menyukai anda.

Ahad, 24 April 2011

Tip Penjimatan Minyak petrol


Hari nie zie nak share sikit tentang cara-cara penjimatan minyak petrol. Pada hari ini minyak petrol amatlah berguna kerana hampir setiap hari dan setiap orang mempunyai kenderaan sendiri. Macam zie nie amatlah penting cara-cara ini memandangkan zie dah ader kereta yang diangkut bapak dan motor bapak gak.aku nie tahu merembat kenderaan bapak aku je...hehehe... so sekarang ini amatlah pening kepala tentang minyak petrol nie sebabnya ampang nie kawasan jam yang melampau.....ader dua mulut yang perlu diberi makan iaitu kereta dan motor...mcm tanggung anak je.

Nie tip-tipnya:-
  1. Elakkan mengisi minyak pada cuaca yang bersuhu tinggi. Isi minyak pada awal pagi atau malam kerana pada waktu ini minyak kurang termeluwap dan berketumpatanyang tinggi.zie isi waktu pagi sebelum pi keje kalau tak lewat..
  2. Pastikan anda menggunaka gear yang betul. Penggunaan gear rendah untuk kelajuan yang tinggi akan mengakibatkan anda kehilangan lebih 45% minyak. hhehe....zie selalu buat..patutlah abis minyak cepat.
  3. Bawa kereta dengan kelajuan yang konsisten dan kurangkan penukaran gear.
  4. Kurangkan perjalanan jarak dekat.
  5. Tutup tingkap kereta ketika memandu. Ia akan menjimatkan minyak anda sehingga 10%. selalu buat sebab tak suka gune aircont...bukan same je ke?aircont????
  6. Pastikan tekanan tayar anda berada pada ukuran yang betul. Jangan terlalu banyak atau terlalu sedikit.
  7. Elakkan memasang peralatan tambahan yang tidak aerodinamik seperti pengangkutan barang di atas bumbung.
  8. Buat pemeriksaan enjin dari masa ke semasa.
  9. Kawal kelajuan kira-kira tidak melebihi 90km. Semakin laju kenderaan, semakin banyak bahan api digunakan. HAHHAH....zie suke bawak laju....kantoi...
  10. Jangan membrek secara mengejut. Brek berlebihan mengakibatkan tenaga bahan api hilang melalui pengeseran tenaga. Jem yang kadang-kadang terpakse gak.
  11. Pastikan kereta diselenggara dengan baik. Servis kereta mengikut jadual.
  12. Periksa penapis udara dan penapis minyak petrol (tukar 40 000km sekali)
  13. Elakkan melalui kesesakan jalan raya dengan membuat perancangan perjalanan terlebih dahulu.
  14. Matikan enjin ketika sedang menunggu.
  15. Guna tayar kereta yang low profile dan mempunyai special rubber compound (Grip tinggi rintangan kurang)
  16. Pakai rim tayar biasa dan mengikut kesesuaian jenis kereta. Penggunaan rim tayar yang lebih besar menyebabkan bebanan kepada enjin.
  17. Isi minyak secara perlahan semasa di stesen minyak.
  18. Membuat isian semula minyak apabila takat minyak tidak kurang daripada separuh tangki kenderaan.
  19. Jangan membuat barangan terlalu banyak kerana apabila berat bebanan enjin akan meningkat dan penggunaan minyak akan bertambah.
  20. Elakkan mengisi minyak ketika lori tangki minyak sedang mengisi tangki di stesen minyak untuk mengelak kotoran di dalam tangki bercampur dengan minyak yang diisi disebabkan oleh tekanan pengeluaran minyak daripada lori yang kuat semasa proses tersebut.

Selasa, 19 April 2011

pantai

Pantai itu cantik
pantai itu tenang
mencari ketenangan dipantai lah jawapannya.....
segalanya akan jumpa........
tetapi keganasan dan kesedihan pantai tidak dapat diduga.......
org tua-tua penah berperibahasa

"kalau takut di lambung ombak jangan berumah ditepi pantai"


Amat mendalam kata-kata itu.
sebenarnya ianya sama juga dengan setiap kehidupan yang kite lalui ini..ape yg kite pandang cantik sebenarnya banyak harungi duri.....
seperti sesuatu hubungan


Carilah Sebuah Impian

CARILAH SEBUAH IMPIAN

adunkan
bersama motif dan tindakan

tambahkan
latihan demi latihan yang berterusan

hiasilah
dengan disiplin diri yang secukupnya

hasilnya
impian dan matlamat yang ingin dicapai
walau apa jua sekalipun

Selamat Mencuba dan Selamat Berjaya

PERINGATAN
Impian hanya akan tinggal impian
semata-mata sekiranya kita tidak
sanggup BERTINDAK menjadikan
impian kita sebuah kenyataan

afamosa resort

Lama dah story nie tapi nie baru zie dapat share aritue  zie ader lah pi bercuti ke afamosa resort di melaka...mmg terbaik lah zie cakap...sape-sape je boleh pi....mmg best mahal pun x lah sangat cuma air tin dan makanan tue mmg lah mahal.....2x ganda tue harga air tin tue....hahhahaaa.....fikir dalam ati menyesal mase kat luar tak shopping air banyak2....haha....

Aparment yang zie duduk pun mmg selesa gila-gila..siap ader dapur ruang tamu dan mcm-mcm lagi..mmg luas gila pemandangan pun cantik je dari koridor tue.....adohai mmg zie jatuh hati betul-betul dengan afamosa resort....teringin nak pi lagi....

Aper yang ader kat afamosa resort? Mcm-mcm ader first pi cowboy town..mmg syok gila time tgk persembahan dia bapi-api lagi tau..pastu dapat naik gajah..hahaa...nie paling kelakar sbb naik siap menjerit2 lagi...hahhah...


esoknya pi safari. tgk kehidupan binatang secara dekat..heheh..best gila.....

pastu petang balik kononnya nak singah taman rama-rama tapi ader sesuatu yang terjadi..kes pertama sekali yang zie tidak dapat lupakan.......mohon dipermudahkan je jalan itu......
aper yang terjadi rahsia...hehehe..yang penting zie enjoy sangat-sangat pi afamosa resort dengan 3 kawan zie mase belajar di kolej dulu......tq to anna n as sebab sanggup datang semenanjung semata-mata nak bercuti same-sama.....

intai yang lain jom.....

layan wei....

 

My Blog List

impian karut

  • bulan madu ke pulai madukan sabah
  • melancong pi jakarta dan bandung
  • melancong ke serawak melawat ana dan as
  • beli mesin jahit tepi
  • beli mesin jahit (done)
  • beli oven n mix
  • butik pengantin
  • rumah sendiri
  • kereta sendiri
  • kelas mengandam
  • kelas photografi
  • kelas menjahit tudung (done)
  • membeli kemera D90 (done)
  • kelas menjahit pakaian perempuan (done)
  • kelas membuat pakaian lelaki
  • belajar buat kuih talam
  • belajar buat kek

DUIT simpanan SHOPPING