Friends

Rabu, 12 Oktober 2011

soto

Hujung minggu yang free sikit sebab dah tak pi kelas menjahit just ambik tempahan sikit-sikit je so x lah beban sangat hujung minggu zie..hehe....dah 2 minggu saya teringin sangat-sangat nak makan soto tapi x nak yang beli sbb yang kat kl nie x sedap so zie nak buat sendiri....akhirnya masa free dan dapat cari rempah yang kat bawah nie....

nie lah rempahnya........

jom zie zoom kat periuk zie .....nampak pekat kan..terliur x?

ape tue ??????
yang kat atas tue ialah nasi himpit sebenarnya..zie buat sendiri je....mls lah nak beli lagi pun nak gune sikit je...
so nie lah hasilnya nasi himpit zie.....

meh zie share sikit macam mane nak buat nasi himpit nie....

1. masak beras dan lebih kan sikit air daripada biasa supaya nanti nasinya lembik-lembik sikit.
2. bila masak terus je kacau masa panas2 tue. zie gune tuala kecil masuk kan dalam plastik yang bersih untuk melenyekkan nasi tue.
3. semasa melenyek pastikan tuang sikit minyak masak kat plastik.supaya lembut dan sikit berminyak untuk mengelakan nasi melekat kat plastik.
4.bila lembut ratakan mcm kat atas tue..dah jadi lah....


nie lah hasilnya........atas yg kuning tue zie letak sikit soon goreng kegemaran zie.dan sedikit sambal kicap kewajipan org johor...

sedap!!!!!!!!
nak tgk resepi penuh tgk kat sini

2 comments:

Iwanski berkata...

sedap... nakk....

ZieSalikan berkata...

iwanski...sedap tau.....meh lah....

intai yang lain jom.....

layan wei....

 

My Blog List

impian karut

  • bulan madu ke pulai madukan sabah
  • melancong pi jakarta dan bandung
  • melancong ke serawak melawat ana dan as
  • beli mesin jahit tepi
  • beli mesin jahit (done)
  • beli oven n mix
  • butik pengantin
  • rumah sendiri
  • kereta sendiri
  • kelas mengandam
  • kelas photografi
  • kelas menjahit tudung (done)
  • membeli kemera D90 (done)
  • kelas menjahit pakaian perempuan (done)
  • kelas membuat pakaian lelaki
  • belajar buat kuih talam
  • belajar buat kek

DUIT simpanan SHOPPING